Er toppen nådd?


Mitt første møte med Bitcoin 

Jeg hørte om Bitcoin veldig tidlig, og var bare tretten år da jeg oppdaget denne magiske internettpengen. Data og internett har alltid interessert meg, og jeg var tidlig fascinert over den uendelige mengden med informasjon man kunne finne på verdensveven. Helt tilfeldig kom jeg over en tråd på freak.no i 2011. Prisen for 1 bitcoin lå da på 0,84 dollar. 

Et P2P-pengesystem ga umiddelbar mening - og det at jeg nylig hadde sett en Zeitgeist-film der de pratet om et korrupt pengesystem, og hvordan FED opererte, gjorde at jeg tidlig ble oppslukt i den elektroniske valutaen. 

Det at jeg var så ung, tror jeg hadde mye å si for min åpenhet og aksept for denne idéen om en alternativ, digital valuta. Tanken om en mynt som ikke ble styrt av staten og sentralbankene virket som en opplagt bedre løsning, og jeg "minet" Bitcoin i noen dager før Bitcoin gikk i glemmeboken.

I 2015 gjorde jeg mitt første kjøp av Bitcoin på LocalBitcoins.com

 Mitt første Bitcoin-kjøp

Dette er helt sykt å se tilbake på. Jeg kjøpte 0.07 Bitcoin for 150 kroner. 1 Bitcoin kostet på den tiden 2133,-. I skrivende stund ligger 1 BTC på 474 252 NOK. 

De 150 kronene jeg investerte har i dag blitt over 33000,- og siden jeg heldigvis glemte kontoen, har jeg klart å holde på dette. 

Årene gikk, igjen, og det var ikke før i ved årsskifte 2016/2017 at Bitcoin dukket opp på radaren min igjen. Denne gang kjøpte jeg bitcoin til en verdi av 10 000,- men måtte kjapt selge dem igjen for å betale husleie etter dårlige resultater som telefonselger på provisjonsbasert lønn.

Sommeren 2018, etter ATH i 2017 satt jeg et mål om å sette all sparing jeg klarte til side for å putte i Bitcoin. Jeg satt som mål om å eie 1 Bitcoin, og nådde målet mitt i januar/februar 2020. 

Mitt neste mål var å akkumulere 10 Ethereum (ETH) og 10 000 Cardano (ADA). Mål som jeg ikke klarte å nå, og som jeg etterhvert gikk bort i fra når jeg var fornøyd med posisjonen min, og andre muligheter dukket opp.

Min portefølje i dag

I dag ser min portefølje sånn ut:

  • Bitcoin / 59,57%
  • Ethereum / 25,02 %
  • Cardano / 4,17 %
  • BNB / 2,67 %
  • Polygon1,75 %
  • Polkadot 1,46 %
  • Resterende (LINK, PRQ, CEL, LTC, KNC, 1INCH, BUILD, XMR, CRO, BAO, ENJ,VIDT, UDOO, JUP OG COTI) 5,36 %*

*Resterende portefølje er fordelt mellom en haug med altcoins/shitcoins akkumulert over tid, og brukt til å styrke posisjonen min i Bitcoin og Ethereum

Kryptomarkedet 2020/2021

I mars 2020 begynte norske myndigheter å stenge ned landet for å minske spredning av COVID, og 13.mars falt Bitcoin ca. 50%. Jeg tok opp kredittkortlån på 10 000,-  og økte mine posisjoner i både Bitcoin og Ethereum.

Familie og venner rundt meg var (og er) skeptisk, og i flere år har jeg prøvd å overbevise mine nærmeste om å kjøpe bitcoin. Mine brødre, besteforeldre og et par av mine kompiser har jeg faktisk klart å overbevise, og de sitter i dag med fine posisjoner i diverse kryptovaluta (hovedsakelig bitcoin).

Alle som har vært aktiv innen krypto siden pandemien startet «for real» i mars 2020 kan se tilbake på et meget lukrativt år. På et tidspunkt var jeg selv opp 1400% prosent sammenlignet med samme tidspunktet året før. (mars 2020 vs mars 2021). 

Ingen vet hva fremtiden vil bringe, men hvis fortiden er noen indikasjon - vil Bitcoin og kryptomarkedet i sin helhet fortsette å vokse, og på et tidspunkt ta igjen markedsverdien til gull. 

I 2018 og 2019 var "institusjonell adopsjon" en "meme", og noe folk hadde snakket om i årevis - uten at man faktisk kunne vise til dette i noe stor grad. 

Den globale økonomien ble hardt rammet av COVID, og institusjoner begynte å se etter trygge steder å plassere pengene sine, og mange konstaterte med at bitcoin var et levedyktig alternativ. 

Globale Makro-tradere som Raoul Pal og selskaper som Microstrategy med Michael Saylor i spissen har gitt Bitcoin kredibilitet det siste året, og vi kan til og med se større banker som JP Morgan og Goldman Sachs gå fra å være skeptikere til talsmenn for kryptovaluta. 

Nærmer vi oss toppen?

Som de fleste av dere skjønner, så har ikke jeg en magisk spåkule, og alle prediksjoner blir ren spekulasjon. Det er ikke tvil om at Bitcoin sin vekst har vært eventyrlig i år, men jeg tror vi fortsatt har mye å gå på før vi topper ut denne syklusen. 

Trading er ikke for alle, og min konklusjon er at jeg er alt for emosjonell til å drive aktivt med daytrading. Jeg er en HODLer, som trekker noen lodd i forskjellige altcoins av og til - og har satt faste prismål for salg av forskjellige kryptovaluta. 

Når jeg skriver "syklus" sikter jeg til et mønster som gjentar seg hvert fjerde år når man ser på prishistorikken til bitcoin.

En bra, og tilfredsstillende, visualisering av dette er Bitcoin Rainbow Chart

Bitcoins "Regnbuediagram"

Dette er diagrammet som har holdt motet mitt oppe de siste årene, og har stort sett stemt ganske bra med virkeligheten helt siden den ble introdusert i 2014 (dette er en oppdatert versjon med dagens priser). 

Selv om regnbuediagrammet har stemt overens med virkeligheten en god stund, så er ikke dette en indikasjon på at det kommer til å fortsette sånn. Bitcoin Rainbow Chart er korrekt, til det ikke er det lengre - og er ikke ment som investeringsråd. 

Konklusjon

Jeg vet ikke. Ingen vet. Det er så mange faktorer som spiller inn, og det er ingen som kan spå fremtiden. 

Historien til Bitcoin hinter til at vi har mer å gå på i år, men jeg kjøper ikke idéen om at det er annerledes denne gangen, og at vi ikke kommer til å se ett kræsj som vi gjorde tilbake i 2017/2018. 

Spørsmålet er om DU er komfortabel med å holde på Bitcoin gjennom et fall på 50-80%. Jeg er i utgangspunktet tilhenger av ideen om å holde over lengre tid, og jeg kommer ikke til å selge meg 100% ut uansett hva som skjer i år. 

Min plan er å selge ut 50% av Bitcoinen min, og 80% av de andre kryptovalutane jeg holder før året er omme.

Hver og en må gjøre sine egne vurderinger, men jeg er overbevist om at Bitcoin kommer til å overraske verden i år, og per nå har vi bare sett begynnelsen av det jeg tror kommer til å bli en av de største verdioverføringene verden har sett. 

One decentralized boi

Jeg stemmer ihvertfall på vår magiske, desentraliserte boi.

Legg igjen en kommentar